Dietetyka Łódź
DIETETYKA - ŁÓDŹ
DIETETYKA to dziedzina medycyny zajmująca się żywieniem człowieka na każdym etapie życia, w sposób odpowiedni dla jego stanu zdrowia.
W naszym zespole znajdziesz dietetyków specjalizujących się w edukacji żywieniowej, redukcji masy ciała, dietoterapii chorób przewlekłych, żywieniu kobiet w ciąży i żywieniu dzieci, jak również we wsparciu żywieniowym osób aktywnych fizycznie.
Nie stosujemy drogich suplementów i zamienników posiłków.
Nasze zalecenia i plany żywieniowe są zawsze dobrane indywidualnie do potrzeb i możliwości pacjenta.
DIETETYCY - ŁÓDŹ
Nasz personel
Martyna
Błaszczyk - Goczał
Martyna
Błaszczyk - Goczał
Malwina Waszkowska
Malwina Waszkowska
DIETA REDUKCYJNA
Dieta redukcyjna stosowana u pacjentów z nadwagą i otyłością zapewnia trwałą zmianę nawyków żywieniowych oraz efektywne odchudzanie zakończone uzyskaniem prawidłowej masy ciała. Odpowiednio dobrana dieta redukcyjna powinna być dostosowana do wieku, płci, stanu zdrowia, poziomu aktywności fizycznej oraz upodobań i możliwości pacjenta.
Dieta redukcyjna o odpowiednio dobranej, nie za niskiej kaloryczności sprawia, że odchudzanie jest zdrowe i mało uciążliwe. Pacjent stosujący racjonalnie dobraną dietę redukcyjną nie jest głodny, ma więcej energii, chętniej podejmuje aktywność fizyczną.
Dzięki zdrowej diecie redukcyjnej nawet długotrwałe odchudzanie nie powoduje negatywnych skutków zdrowotnych oraz niedoborów witamin, składników odżywczych
i mineralnych. Redukcja masy ciała prowadzi do poprawy samopoczucia oraz samooceny pacjenta, a także pozwala lepiej kontrolować przebieg chorób przewlekłych oraz chroni przed ich rozwojem.
Zobacz również: Czy owoce tuczą
ODŻYWIANIE W CHOROBACH PRZEWLEKŁYCH
Odpowiednia dieta, czyli sposób odżywiania to istotny element profilaktyki oraz terapii chorób przewlekłych. Prawidłowe odżywianie w przebiegu chorób przewlekłych pozwala na redukcję objawów choroby, zmniejszenie przyjmowanych dawek leków oraz ogranicza konieczność hospitalizacji pacjenta.
Do najczęstszych dietozależnych chorób przewlekłych zaliczamy schorzenia układu pokarmowego: refluks żołądkowo-przełykowy, zespół jelita drażliwego, choroby zapalne jelit w tym chorobę Leśniowskiego-Crohna, niewydolność wątroby i trzustki, chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, alergie i nietolerancje pokarmowe, celiakię. W wymienionych chorobach przewlekłych odpowiednie odżywianie jest najważniejszym elementem terapii. Dodatkowo, zdrowe nawyki żywieniowe stanowią profilaktykę zaparć, wzdęć, biegunek i zgagi, czyli najczęściej występujących dolegliwości układu pokarmowego.
Prawidłowo zbilansowana dieta oraz dążenie do prawidłowej masy ciała jest również kluczowe w przewlekłych chorobach i zaburzeniach metabolicznych jak insulinooporność, cukrzyca, niedoczynność i nadczynność tarczycy, choroba Hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, dna moczanowa czy zaburzenia lipidowe.
Warto pamiętać, że racjonalne odżywianie zmniejsza również częstotliwość występowania powikłań w chorobach układu krążenia jak nadciśnienie, choroba wieńcowa, miażdżyca, jak również w chorobach nerek.
Zdrowe odżywianie jest również istotnym czynnikiem profilaktyki wszystkich chorób nowotworowych, a także może pozytywnie wpływać na przebieg leczenia onkologicznego.
Zła dieta to najważniejszy, zależny od człowieka czynnik zwiększający ryzyko rozwoju choroby nowotworowej.
Odpowiednio zbilansowana dieta i suplementacja ma również wpływ na regulację cyklu miesiączkowego i występowanie owulacji, jest więc niezwykle istotna jako element terapii niepłodności, choroby dotykającej coraz większą ilość osób.
ODŻYWIANIE W CIĄŻY
Odżywianie w ciąży oparte na prawidłowej ilości kalorii, obecności w diecie warzyw i owoców, dostarczaniu potrzebnych witamin i składników mineralnych oraz unikaniu produktów niezalecanych ma istotny wpływ na odpowiedni wzrost i rozwój dziecka.
Zdrowa dieta w ciąży pozwala na skuteczną profilaktykę cukrzycy ciążowej, zmniejsza ryzyko obrzęków i nadciśnienia tętniczego, zapobiega nadmiernemu przyrostowi masy ciała w ciąży. Prawidłowa dieta i utrzymywanie odpowiedniej masy ciała ma wpływ na samopoczucie mamy oraz przebieg ciąży, zmniejsza ryzyko zbyt niskiej i zbyt wysokiej wagi urodzeniowej dziecka, zwiększa szanse na poród siłami natury. Nawyki żywieniowe wypracowane w ciąży pozwalają na szybszy powrót do formy i redukcję masy ciała po porodzie.
Dodatkowo, różnorodna dieta mamy zapobiega niedoborom pokarmowym, wpływa na preferencje smakowe dziecka oraz może ułatwiać rozszerzanie diety dziecka.
ŻYWIENIE DZIECI
Dieta dzieci i nastolatków jest często zbyt uboga w produkty pełnoziarniste, świeże warzywa i owoce, a zbyt bogata w tłuszcze zwierzęce i cukry proste. Dodatkowo, szczególnie małe dzieci są często przekarmiane, a ich dieta jest bardzo mało urozmaicona. W konsekwencji odsetek występowania nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży rośnie z każdym rokiem, co zwiększa ryzyko rozwoju chorób dietozależnych odpowiednich dla wieku dorosłego, prowadzi do spadku samooceny oraz wpływa na ograniczenie spontanicznej aktywności fizycznej i kontaktów z rówieśnikami.
Odpowiednie żywienie dzieci i młodzieży gwarantuje ich prawidłowy wzrost i rozwój, zapobiega nadwadze i otyłości, kształtuje zdrowe nawyki żywieniowe oraz uczy prawidłowych relacji z jedzeniem. Zdrowe odżywianie dzieci i młodzieży zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania, a także problemów z masą ciała i chorób przewlekłych
w życiu dorosłym.
Leczenie żywieniowe dzieci ma również na celu zapobieganie występowaniu objawów alergii i nietolerancji pokarmowych, wyrównywanie niedoborów pokarmowych, urozmaicanie i rozszerzanie diety oraz edukację żywieniową rodziców.
Należy pamiętać, że praca dietetyka z dzieckiem to również praca z jego rodzicami i całą najbliższą rodziną. Poprawa nawyków żywieniowych dziecka wymaga zaangażowania
i zmiany sposobu żywienia jego najbliższych.
DIETETYKA SPORTOWA
Zarówno dla sportowców amatorów jaki i profesjonalnych zawodników odpowiednia podaż energii i składników odżywczych jest kluczowym elementem procesu treningowego. Odpowiednio zaplanowane odżywianie zwiększa efektywność realizowanych jednostek treningowych, a także pomaga zapobiegać nawracającym kontuzjom i przyspiesza regenerację powysiłkową.
Dietetyk sportowy jest również odpowiedzialny za dobranie odpowiedniej suplementacji
w zależności od uprawianej dyscypliny sportu, w okresie przygotowawczym i startowym.
Dzięki współpracy z dietetykiem sportowym osoba aktywna fizycznie może efektywniej realizować założenia treningowe, unikać dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dbać o odpowiednie nawodnienie i poziom odżywienia, unikać skurczy mięśni i długotrwałego zmęczenia oraz utrzymywać prawidłową masę ciała.
Odżywianie osoby aktywnej fizycznie powinno być zaplanowane w oparciu o jej wiek, płeć, stan zdrowia, rodzaj uprawianej dyscypliny sportowej, rodzaj, liczbę i objętość jednostek treningowych oraz wynikające z nich zapotrzebowanie kaloryczne.
Dzięki odpowiedniej diecie i suplementacji możemy szybciej zauważyć poprawę wydolności i zdolności wysiłkowych. U kobiet aktywnych fizycznie współpraca z dietetykiem sportowym może zmniejszać ryzyko wystąpienia anemii oraz zaburzeń miesiączkowania.